Το οικοτροφείο μας
Γνωριμία
Πού βρισκόμαστε
Πώς θα έρθεις
Κόστος Διαμονής
Ποιοί γίνονται δεκτοί
Τηλέφωνα - Διεύθυνση
Εκδηλώσεις
Τα CD μας
Η ιστορία μας
Το ξεκίνημα
Το παλιό Οικοτροφείο
Το νέο Οικοτροφείο
Παλιοί οικότροφοι
Σύνδεσμοι
Η πόλη μας
Άγιος Δημήτριος
Άγιοι της πόλης μας
Αξιοθέατα
Τα πανεπιστήμιά μας
Άλλα οικοτροφεία
Αξίζει να διαβάσετε

Η δωρεά του Οικοπέδου

Ο σεβαστός και αγαπητός σε όλους Άλκης Τζούφης ήταν άνθρωπος πραγματικά του Θεού, με όλες τις χριστιανικές και ηθικές αξίες. Το μαρτυρούν τα σπουδαία έργα που πραγματοποιήθηκαν στο χριστιανικό έργο από το 1936 μέχρι το 1986 ως προέδρου της Γ.Ε.Χ.Α. Θεσσαλονίκης με πολλούς κόπους και μόχθους. Ένα από αυτά είναι και η δημιουργία του Φοιτητικού Οικοτροφείου Αρρένων Θεσσαλονίκης «Ο Άγιος Δημήτριος».

  Τα δύσκολα χρόνια μετά την κατοχή και συγκεκριμένα από το 1945 έως το 1948 λειτουργούσε η Παιδόπολις στη Νεά Ελβετία, σε κτήμα που παραχωρήθηκε από τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης στην Γ.Ε.Χ.Α. Θεσσαλονίκης. Την περίοδο εκείνη ο Άλκης Τζούφης ήταν συνδεδεμένος με την οικογένεια του κ. Γεωργίου Τζοάννου, ο οποίος ήταν γνωστός σε πολλούς ως μπαρμπα Γιώργης, και δεν είχε παιδιά παρόλο που τα αγαπούσε πολύ.  

Συχνές ήταν οι επισκέψεις του κ. Άλκη στο σπίτι του μπαρμπα Γιώργη. Κάθε απόγευμα περνούσε και άφηνε την γυναίκα του για να κάνουν παρέα διότι αυτός ήταν απασχολημένος με την Παιδόπολη. Την ώρα που έφερνε την γυναίκα του με το αυτοκίνητο «Ιεραπόστολος», ήταν μέσα παιδιά της Παιδοπόλεως που τραγουδούσαν διάφορα χριστιανικά τραγούδια. Ο μπαρμπα Γιώργης τα άκουγε, χαιρόταν και θαύμαζε το χριστιανικό έργο που επιτελείτο. Και κάθε φορά έλεγε: - Μπράβο κύριε Άλκη είσαι σπουδαίος άνθρωπος.  

Στην Παιδόπολη τα παιδιά είχαν βρει κάποια ζεστή φωλιά, για να ζήσουν μερικά χρόνια σ’ ένα τέτοιο χριστιανικό περιβάλλον, με το να περνούν ευχάριστα και να μαθαίνουν και να παίρνουν πράγματα για πρώτη ίσως φορά, σπουδαία εφόδια για την μετέπειτα ζωή τους.

  Όλα αυτά και πολλά άλλα, ήλθαν σε γνώση του σεβαστού Γεωργίου Τζοάννου και ύστερα από λίγο καιρό εξέφραζε στον κ. Άλκη την επιθυμία του να βοηθήσει το χριστιανικό έργο της Θεσσαλονίκης με το να αφήσει με διαθήκη το σπίτι στο οποίο έμεναν.  

- Άκου να σου πω κύριε Άλκη. Εγώ παιδιά δεν απέκτησα. Τα γνωστά σε σας ανήψια μου τα έχω βοηθήσει ήδη πάρα πολύ με την περιουσία μου που τους έχω δώσει. Δεν έχω τίποτε άλλο εκτός από αυτό το σπίτι που καθόμαστε. Θέλω πολύ με διαθήκη να το γράψω στην Ένωσή σας. Για τα παιδιά, να βρίσκουν εδώ θαλπωρή και αγάπη. Και να μνημονεύετε και το όνομά μου.  

Ο κ. Άλκης δεν έδωσε αμέσως θετική απάντηση. Του έδωσε χρόνο να το σκεφθεί καλά. Αφού πέρασε αρκετός καιρός, ο μπάρμπα Γιώργης τον ενόχλησε κάι πάλι λέγοντας:  

- Τι θα γίνει Άλκη με την διαθήκη;  

Κι εκείνος απάντησε:  

- Είσαι σίγουρος; Με την απόφασή σου αυτή είναι σύμφωνη και η Πολυξένη η γυναίκα σου;  

- Και βέβαια σύμφωνη! Εσύ έχεις κάνει τόσα πολλά για το έργο ενώ εμείς δεν κάναμε τίποτε.   

Έτσι ύστερα από λίγο καιρό αφού βρήκαν τους κατάλληλους μάρτυρες, συνέταξαν την διαθήκη. Έλεγε ο μακαριστός Γεώργιος Τζοάννος:  

- Ευχαριστώ τον Θεό γιατί με αξίωσε να πραγματοποιήσω αυτό που τόσα χρόνια επιθυμούσα.   

Μετά το θάνατο του μπαρμπα Γιώργη και την παρέλευση πολλών ετών, τα ανήψια του θέλησαν να προσβάλλουν την διαθήκη. Γιατί ήδη είχε αρχίσει η ανοικοδόμηση και η αξία του ακινήτου ήταν μεγάλη. Οι αγώνες τους όμως απέβησαν μάταιοι.

 Ο Άλκης Τζούφης με μεγάλη πίστη στον Θεό υπέμεινε τους δικαστικούς αγώνες και τελικά βγήκε νικητής μετά από 15 περίπου χρόνια με απόφαση του Άρείου Πάγου. Σε λίγο καιρό με την βοήθεια του Θεού ξεκίνησε η ανέγερση και η αποπεράτωση του Οικοτροφείου μας.     Συναξαριστής
Σάββατο, 23 Οκτ, 2021
Ιακώβου του αδελφοθέου, Ιγνατίου Κων/λεως
αρχική | site map | επικοινωνία
Φωτογραφίες
Κτίριο
Ναός
Προσευχητήριο
Βιβλιοθήκη
Αναγνωστήριο
Ξενώνας
Δωμάτια
Κουζίνα
Τραπεζαρία
Εντευκτήριο
Γραφείο
Σαλόνι
• Ιερές Ακολουθίες
• Εκδηλώσεις - Εορτές
• Aπό τη ζωή μας
• Εκδρομές
Τα περιοδικά μας
25ης ΜΑΡΤΙΟΥ 116 ΚΑΙ ΠΛΑΤΑΙΩΝ 32 Τ.Κ. 54249 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
τηλ.: 2310 311577 fax: 2310 310577

:: Γνωριμία :: Τί ειναι το Οικοτροφείο; :: Πού ανήκει; :: Από πότε λειτουργεί; :: Γιατί να μείνω στο Οικοτροφείο; :: Πού βρισκόμαστε :: Πού βρισκόμαστε :: Το οικοτροφείο μας :: ddd :: Η ιστορία μας :: Το ξεκίνημα :: Το παλιό Οικοτροφείο :: Το νέο Οικοτροφείο :: Παλιοί οικότροφοι :: Σύνδεσμοι :: Η πόλη μας :: Άγιος Δημήτριος :: Άγιοι της πόλης μας :: Αξιοθέατα :: Τα πανεπιστήμιά μας :: Άλλα οικοτροφεία :: Φωτογραφίες :: Κτίριο :: Ναός :: Προσευχητήριο :: Βιβλιοθήκη :: Αναγνωστήριο :: Ξενώνας :: Δωμάτια :: Κουζίνα :: Τραπεζαρία :: Εντευκτήριο :: Γραφείο :: Σαλόνι :: • Ιερές Ακολουθίες :: • Εκδηλώσεις - Εορτές :: • Aπό τη ζωή μας :: • Εκδρομές :: Επικοινωνία :: Θεολογικά θέματα :: Η Επιστήμη μπροστά στη Σταύρωση και την Ανάσταση του Ιησού Χριστού :: Η εξάπλωση του Χριστιανισμού :: Τα περιοδικά μας :: Πώς θα έρθεις :: Κόστος Διαμονής :: Ποιοί γίνονται δεκτοί :: Τηλέφωνα - Διεύθυνση :: Εκδηλώσεις :: Ιερές Ακολουθίες :: Εκδρομές :: Αθλητικοί Αγώνες :: Εορτες :: Επίσημα Δείπνα :: Τα CD μας :: Παρακλητικός Κανών στον Άγιο Δημήτριο :: Αξίζει να διαβάσετε :: Η οδός του Κυρίου, π. Αστερίου Χατζηνικολάου :: Το μυστήριο του θανάτου, Νικολάου Π. Βασιλειάδη :: Μέλλουσα Κρίση και Αιωνιότητα, π.Αστερίου Χατζηνικολάου :: Kύριε εισάκουσον της προσευχής μου... :: Τα Μυστήρια της Εκκλησίας μας, Γεωργίου Ψαλτάκη :: Ορθοδοξία η ελπίς του κόσμου, Νικολάου Π. Βασιλειάδη :: Απειλή για την Ορθοδοξία μας, Γεωργίου Ψαλτάκη :: Την αλήθεια και με τόλμη, Νικολάου Βασιλειάδη :: Η Ορθόδοξος Χριστιανική μας Πίστις :: Πιστεύω :: Αρχή και τέλος του κόσμου , π. Αστερίου Χατζηνικολάου ::


Login  Υπενθύμιση κωδικού 

active³ 4.7 · IPS κατασκευή ιστοσελίδων · Όροι χρήσης