Το οικοτροφείο μας
Γνωριμία
Πού βρισκόμαστε
Πώς θα έρθεις
Κόστος Διαμονής
Ποιοί γίνονται δεκτοί
Τηλέφωνα - Διεύθυνση
Εκδηλώσεις
Τα CD μας
Η ιστορία μας
Το ξεκίνημα
Το παλιό Οικοτροφείο
Το νέο Οικοτροφείο
Παλιοί οικότροφοι
Σύνδεσμοι
Η πόλη μας
Άγιος Δημήτριος
Άγιοι της πόλης μας
Αξιοθέατα
Τα πανεπιστήμιά μας
Άλλα οικοτροφεία
Αξίζει να διαβάσετε

Γεώργιος Αμπόνης

Γεώργιος Αμπόνης, Δικηγόρος (+10.4.1998),  

 Ο αείμνηστος Γεώργιος Αμπόνης, Δικηγόρος, είναι το πρόσωπο που υπηρέτησε από τα νεανικά του χρόνια τη νεότητα. Κατά τη Γερμανική κατοχή οι Χριστιανοί της Θεσσαλονίκης μαζί με τούς αειμνήστους αρχι­μανδρίτες π. Λεωνίδα Παρασκευόπουλο και Φωτιο Σταματόπουλο και τον φλογερό ιεροκήρυκα Αθανάσιο Φραγκόπουλο είχαν οργανώσει συσσίτια, προκειμένου να σώσουν τούς νέους από την πείνα, αλλά και από την Βουλγαρική προπαγάνδα, η οποία, για να παρασύρει τούς νέους με το μέρος της, χρησιμοποιούσε ως δόλωμα και τα συσσίτια.

 

 Τοτε ο Γεώργιος Αμπόνης, νεαρός επιστήμονας, έσπρωχνε το ιστο­ρι­κό "καροτσάκι", φορτωμένο με τρόφιμα, μέσα από τούς κεντρικούς δρό­μους της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να τα μεταφέρει στις επτά εστίες των συσσιτίων, όπου σιτίζονταν περίπου επτά χιλιάδες (7000) νέοι. Όλα αυ­τά τα ετοίμαζαν με στερήσεις, θυσίες και εθελούσιες προσφορές σε είδη τροφίμων και σε εργασία Χριστιανοί της Θεσσαλονίκης.

 

 Παρών ο Γεώργιος Αμπόνης και στις επισκέψεις αγάπης στο στρα­τόπεδο του Παύλου Μελά, όπου κρατούνταν από τούς Γερμανούς  Έλ­ληνες πατριώτες από τα διάφορα μέρη της Ελλάδος. Τρόφιμα, κου­βέρ­τες, ρούχα συνεκέντρωναν οι Χριστιανοί της Θεσσαλονίκης και τα προωθούσαν στούς κρατουμένους με διαφόρους τρόπους.

  

 Ο Γεώργιος Αμπόνης με την εργατικότητά του, με τις γνωριμίες του στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης, με την ευγένεια, την πειθώ και τα άλ­λα τάλαντά του, βοήθησε στην ολοκλήρωση του έργου της ανοικο­δο­μή­σεως του νέου φοιτητικού Οικοτροφείου. Καθημερινώς στις 7 π.μ. βρισκόταν στην ανεγειρόμενη οικοδομή. Άνθρωπος δραστήριος, επί­μο­νος στο στόχο που έβαζε, εύστροφος, με γόνιμη και δημιουργική σκέψη, δεν ησύχαζε, μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο.

 

 Και μάλιστα ο αείμνηστος Γεώργιος Αμπόνης δεν ήταν αφιερωμένος αδελφός της Αδελφότητος, αλλ' ήταν καλλίτεκνος και πολύτεκνος πατέρας επτά παιδιών. Είχε υποδειγματική χριστιανική οικογένεια τον και τον αξίωσε ο Άγιος Θεός να χαρίσει δύο παιδιά του στην Εκκλησία και τα υπόλοιπα στην Κοινωνία ως επιτυχημένους επιστήμονας και λαμπρούς οικογενειάρχες. Επίσης ήταν διακεκριμμένος δικηγόρος με πο­λύ μεγάλο κύρος. Γι' αυτό του εμπιστεύονταν πολλές και δύσκολες υπο­θέσεις. Αλλά το θαυμαστό είναι ότι ενώ είχε τόσο πολλά οικο­γε­νει­ακά και επαγγελματικά βάρη, πάντοτε ήταν διαθέσιμος να προσφέρει και ως θερμός συνεργάτης πολύτιμες υπηρεσίες στα έργα του Θεού.

 Συναξαριστής
Σάββατο, 04 Δεκ, 2021
Βαρβάρας μεγαλομάρτυρος, Ιωάννου Δαμασκηνού, Σεραφείμ επισκόπου Φαναρίου του νέου ιερομάρτυρος.
αρχική | site map | επικοινωνία
Φωτογραφίες
Κτίριο
Ναός
Προσευχητήριο
Βιβλιοθήκη
Αναγνωστήριο
Ξενώνας
Δωμάτια
Κουζίνα
Τραπεζαρία
Εντευκτήριο
Γραφείο
Σαλόνι
• Ιερές Ακολουθίες
• Εκδηλώσεις - Εορτές
• Aπό τη ζωή μας
• Εκδρομές
Τα περιοδικά μας
25ης ΜΑΡΤΙΟΥ 116 ΚΑΙ ΠΛΑΤΑΙΩΝ 32 Τ.Κ. 54249 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
τηλ.: 2310 311577 fax: 2310 310577

:: Γνωριμία :: Τί ειναι το Οικοτροφείο; :: Πού ανήκει; :: Από πότε λειτουργεί; :: Γιατί να μείνω στο Οικοτροφείο; :: Πού βρισκόμαστε :: Πού βρισκόμαστε :: Το οικοτροφείο μας :: ddd :: Η ιστορία μας :: Το ξεκίνημα :: Το παλιό Οικοτροφείο :: Το νέο Οικοτροφείο :: Παλιοί οικότροφοι :: Σύνδεσμοι :: Η πόλη μας :: Άγιος Δημήτριος :: Άγιοι της πόλης μας :: Αξιοθέατα :: Τα πανεπιστήμιά μας :: Άλλα οικοτροφεία :: Φωτογραφίες :: Κτίριο :: Ναός :: Προσευχητήριο :: Βιβλιοθήκη :: Αναγνωστήριο :: Ξενώνας :: Δωμάτια :: Κουζίνα :: Τραπεζαρία :: Εντευκτήριο :: Γραφείο :: Σαλόνι :: • Ιερές Ακολουθίες :: • Εκδηλώσεις - Εορτές :: • Aπό τη ζωή μας :: • Εκδρομές :: Επικοινωνία :: Θεολογικά θέματα :: Η Επιστήμη μπροστά στη Σταύρωση και την Ανάσταση του Ιησού Χριστού :: Η εξάπλωση του Χριστιανισμού :: Τα περιοδικά μας :: Πώς θα έρθεις :: Κόστος Διαμονής :: Ποιοί γίνονται δεκτοί :: Τηλέφωνα - Διεύθυνση :: Εκδηλώσεις :: Ιερές Ακολουθίες :: Εκδρομές :: Αθλητικοί Αγώνες :: Εορτες :: Επίσημα Δείπνα :: Τα CD μας :: Παρακλητικός Κανών στον Άγιο Δημήτριο :: Αξίζει να διαβάσετε :: Η οδός του Κυρίου, π. Αστερίου Χατζηνικολάου :: Το μυστήριο του θανάτου, Νικολάου Π. Βασιλειάδη :: Μέλλουσα Κρίση και Αιωνιότητα, π.Αστερίου Χατζηνικολάου :: Kύριε εισάκουσον της προσευχής μου... :: Τα Μυστήρια της Εκκλησίας μας, Γεωργίου Ψαλτάκη :: Ορθοδοξία η ελπίς του κόσμου, Νικολάου Π. Βασιλειάδη :: Απειλή για την Ορθοδοξία μας, Γεωργίου Ψαλτάκη :: Την αλήθεια και με τόλμη, Νικολάου Βασιλειάδη :: Η Ορθόδοξος Χριστιανική μας Πίστις :: Πιστεύω :: Αρχή και τέλος του κόσμου , π. Αστερίου Χατζηνικολάου ::


Login  Υπενθύμιση κωδικού 

active³ 4.7 · IPS κατασκευή ιστοσελίδων · Όροι χρήσης