Το οικοτροφείο μας
Γνωριμία
Πού βρισκόμαστε
Πώς θα έρθεις
Κόστος Διαμονής
Ποιοί γίνονται δεκτοί
Τηλέφωνα - Διεύθυνση
Εκδηλώσεις
Τα CD μας
Η ιστορία μας
Το ξεκίνημα
Το παλιό Οικοτροφείο
Το νέο Οικοτροφείο
Παλιοί οικότροφοι
Σύνδεσμοι
Η πόλη μας
Άγιος Δημήτριος
Άγιοι της πόλης μας
Αξιοθέατα
Τα πανεπιστήμιά μας
Άλλα οικοτροφεία
Αξίζει να διαβάσετε

Γεώργιος Αμπόνης

Γεώργιος Αμπόνης, Δικηγόρος (+10.4.1998),  

 Ο αείμνηστος Γεώργιος Αμπόνης, Δικηγόρος, είναι το πρόσωπο που υπηρέτησε από τα νεανικά του χρόνια τη νεότητα. Κατά τη Γερμανική κατοχή οι Χριστιανοί της Θεσσαλονίκης μαζί με τούς αειμνήστους αρχι­μανδρίτες π. Λεωνίδα Παρασκευόπουλο και Φωτιο Σταματόπουλο και τον φλογερό ιεροκήρυκα Αθανάσιο Φραγκόπουλο είχαν οργανώσει συσσίτια, προκειμένου να σώσουν τούς νέους από την πείνα, αλλά και από την Βουλγαρική προπαγάνδα, η οποία, για να παρασύρει τούς νέους με το μέρος της, χρησιμοποιούσε ως δόλωμα και τα συσσίτια.

 

 Τοτε ο Γεώργιος Αμπόνης, νεαρός επιστήμονας, έσπρωχνε το ιστο­ρι­κό "καροτσάκι", φορτωμένο με τρόφιμα, μέσα από τούς κεντρικούς δρό­μους της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να τα μεταφέρει στις επτά εστίες των συσσιτίων, όπου σιτίζονταν περίπου επτά χιλιάδες (7000) νέοι. Όλα αυ­τά τα ετοίμαζαν με στερήσεις, θυσίες και εθελούσιες προσφορές σε είδη τροφίμων και σε εργασία Χριστιανοί της Θεσσαλονίκης.

 

 Παρών ο Γεώργιος Αμπόνης και στις επισκέψεις αγάπης στο στρα­τόπεδο του Παύλου Μελά, όπου κρατούνταν από τούς Γερμανούς  Έλ­ληνες πατριώτες από τα διάφορα μέρη της Ελλάδος. Τρόφιμα, κου­βέρ­τες, ρούχα συνεκέντρωναν οι Χριστιανοί της Θεσσαλονίκης και τα προωθούσαν στούς κρατουμένους με διαφόρους τρόπους.

  

 Ο Γεώργιος Αμπόνης με την εργατικότητά του, με τις γνωριμίες του στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης, με την ευγένεια, την πειθώ και τα άλ­λα τάλαντά του, βοήθησε στην ολοκλήρωση του έργου της ανοικο­δο­μή­σεως του νέου φοιτητικού Οικοτροφείου. Καθημερινώς στις 7 π.μ. βρισκόταν στην ανεγειρόμενη οικοδομή. Άνθρωπος δραστήριος, επί­μο­νος στο στόχο που έβαζε, εύστροφος, με γόνιμη και δημιουργική σκέψη, δεν ησύχαζε, μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο.

 

 Και μάλιστα ο αείμνηστος Γεώργιος Αμπόνης δεν ήταν αφιερωμένος αδελφός της Αδελφότητος, αλλ' ήταν καλλίτεκνος και πολύτεκνος πατέρας επτά παιδιών. Είχε υποδειγματική χριστιανική οικογένεια τον και τον αξίωσε ο Άγιος Θεός να χαρίσει δύο παιδιά του στην Εκκλησία και τα υπόλοιπα στην Κοινωνία ως επιτυχημένους επιστήμονας και λαμπρούς οικογενειάρχες. Επίσης ήταν διακεκριμμένος δικηγόρος με πο­λύ μεγάλο κύρος. Γι' αυτό του εμπιστεύονταν πολλές και δύσκολες υπο­θέσεις. Αλλά το θαυμαστό είναι ότι ενώ είχε τόσο πολλά οικο­γε­νει­ακά και επαγγελματικά βάρη, πάντοτε ήταν διαθέσιμος να προσφέρει και ως θερμός συνεργάτης πολύτιμες υπηρεσίες στα έργα του Θεού.

 Συναξαριστής
Παρασκευή, 22 Ιαν, 2021
Τιμοθέου αποστόλου, Αναστασίου του Πέρσου.
αρχική | site map | επικοινωνία
Φωτογραφίες
Κτίριο
Ναός
Προσευχητήριο
Βιβλιοθήκη
Αναγνωστήριο
Ξενώνας
Δωμάτια
Κουζίνα
Τραπεζαρία
Εντευκτήριο
Γραφείο
Σαλόνι
• Ιερές Ακολουθίες
• Εκδηλώσεις - Εορτές
• Aπό τη ζωή μας
• Εκδρομές
Τα περιοδικά μας
25ης ΜΑΡΤΙΟΥ 116 ΚΑΙ ΠΛΑΤΑΙΩΝ 32 Τ.Κ. 54249 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
τηλ.: 2310 311577 fax: 2310 310577

:: Γνωριμία :: Τί ειναι το Οικοτροφείο; :: Πού ανήκει; :: Από πότε λειτουργεί; :: Γιατί να μείνω στο Οικοτροφείο; :: Πού βρισκόμαστε :: Πού βρισκόμαστε :: Το οικοτροφείο μας :: ddd :: Η ιστορία μας :: Το ξεκίνημα :: Το παλιό Οικοτροφείο :: Το νέο Οικοτροφείο :: Παλιοί οικότροφοι :: Σύνδεσμοι :: Η πόλη μας :: Άγιος Δημήτριος :: Άγιοι της πόλης μας :: Αξιοθέατα :: Τα πανεπιστήμιά μας :: Άλλα οικοτροφεία :: Φωτογραφίες :: Κτίριο :: Ναός :: Προσευχητήριο :: Βιβλιοθήκη :: Αναγνωστήριο :: Ξενώνας :: Δωμάτια :: Κουζίνα :: Τραπεζαρία :: Εντευκτήριο :: Γραφείο :: Σαλόνι :: • Ιερές Ακολουθίες :: • Εκδηλώσεις - Εορτές :: • Aπό τη ζωή μας :: • Εκδρομές :: Επικοινωνία :: Θεολογικά θέματα :: Η Επιστήμη μπροστά στη Σταύρωση και την Ανάσταση του Ιησού Χριστού :: Η εξάπλωση του Χριστιανισμού :: Τα περιοδικά μας :: Πώς θα έρθεις :: Κόστος Διαμονής :: Ποιοί γίνονται δεκτοί :: Τηλέφωνα - Διεύθυνση :: Εκδηλώσεις :: Ιερές Ακολουθίες :: Εκδρομές :: Αθλητικοί Αγώνες :: Εορτες :: Επίσημα Δείπνα :: Τα CD μας :: Παρακλητικός Κανών στον Άγιο Δημήτριο :: Αξίζει να διαβάσετε :: Η οδός του Κυρίου, π. Αστερίου Χατζηνικολάου :: Το μυστήριο του θανάτου, Νικολάου Π. Βασιλειάδη :: Μέλλουσα Κρίση και Αιωνιότητα, π.Αστερίου Χατζηνικολάου :: Kύριε εισάκουσον της προσευχής μου... :: Τα Μυστήρια της Εκκλησίας μας, Γεωργίου Ψαλτάκη :: Ορθοδοξία η ελπίς του κόσμου, Νικολάου Π. Βασιλειάδη :: Απειλή για την Ορθοδοξία μας, Γεωργίου Ψαλτάκη :: Την αλήθεια και με τόλμη, Νικολάου Βασιλειάδη :: Η Ορθόδοξος Χριστιανική μας Πίστις :: Πιστεύω :: Αρχή και τέλος του κόσμου , π. Αστερίου Χατζηνικολάου ::


Login  Υπενθύμιση κωδικού 

active³ 4.7 · IPS κατασκευή ιστοσελίδων · Όροι χρήσης