Το οικοτροφείο μας
Γνωριμία
Πού βρισκόμαστε
Πώς θα έρθεις
Κόστος Διαμονής
Ποιοί γίνονται δεκτοί
Τηλέφωνα - Διεύθυνση
Εκδηλώσεις
Τα CD μας
Η ιστορία μας
Το ξεκίνημα
Το παλιό Οικοτροφείο
Το νέο Οικοτροφείο
Παλιοί οικότροφοι
Σύνδεσμοι
Η πόλη μας
Άγιος Δημήτριος
Άγιοι της πόλης μας
Αξιοθέατα
Τα πανεπιστήμιά μας
Άλλα οικοτροφεία
Αξίζει να διαβάσετε

1941-1945 Οι ρίζες

Ποιές είναι οι ρίζες των χριστιανικών Οικοτροφείων στη Θεσσα­λο­νί­κη; 

Τα Οικοτροφεία έχουν την προέλευσή τους στα συσσίτια των κατηχητικών σχολείων, που έσω­σαν τη νεότητα από την πείνα κατά τα χρόνια της Γερμανικής, Ιταλικής και Βουλγαρικής κατοχής από το 1941 ως το 1944.  

Το 1941 είναι το πρώτο έτος της Κατοχής.

Τα νειάτα της Θεσ­σα­λο­νίκης πρέπει να σωθούν από το φάσμα της πείνας. Τι θα γίνει; Χρει­ά­ζε­ται και ο κατάλληλος χώρος και τα πρόσωπα που θα εργασθούν 

Τοτε η Φιλόπτωχος Αδελφότητα Ανδρών Θεσσα­λο­νί­κης προσφέρει στο Χριστιανικό Έργο της Αδελφότητος Θεο­λό­γων «Η ΖΩΗ» στη Θεσ­σ­σα­­λονίκη τα τρία ισόγεια καταστήματα του μεγάρου Αγίας Σοφίας 38, τα υπόγεια και το διαμέρισμα του πρώτου ορόφου.

Η Αδελφότητα της «ΖΩΗΣ» οργανώνει τό όλο έργο των συσσιτίων.  Βρίσκονται κυ­ρίες για να μαγειρεύουν και οι νεαροί μεταφορείς και διανομείς για βαριές αχθοφορικές εργασίες. Πα­ρα­σκευάζουν φαγητό περίπου 300 μερίδων σε διαδοχικές βάρδιες.

Αργα το απόγευμα λειτουργεί και βάρδια φαγητού φοιτητών. Ολοι έπρεπε να σωθούν από την πείνα. 

Το 1942, ύστερα από ταξίδι από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη 48 ωρών με αυ­­το­κί­νη­το γκαζο­ζίν, δηλαδή κινούμενο με καυ­σό­ξυλα, έρχεται στη Θεσ­­σα­λο­νί­κη ο αεί­μνη­στος θεολόγος Αθανάσιος Φρα­­γ­­κό­πουλος για νά διοργανώσει συστη­μα­τικά τα συσσίτια των κατηχη­τι­κών σχο­λείων και αναλαμβάνει τόσο την κεντρική διεύθυνση του κεν­τρι­κού συσσίτιου στην οδό Αγίας Σοφίας 38, όσο και την διεύθυνση των πέντε συνοικιακών παραρτημάτων. 

Συναξαριστής
Σάββατο, 23 Οκτ, 2021
Ιακώβου του αδελφοθέου, Ιγνατίου Κων/λεως
αρχική | site map | επικοινωνία
Φωτογραφίες
Κτίριο
Ναός
Προσευχητήριο
Βιβλιοθήκη
Αναγνωστήριο
Ξενώνας
Δωμάτια
Κουζίνα
Τραπεζαρία
Εντευκτήριο
Γραφείο
Σαλόνι
• Ιερές Ακολουθίες
• Εκδηλώσεις - Εορτές
• Aπό τη ζωή μας
• Εκδρομές
Τα περιοδικά μας
25ης ΜΑΡΤΙΟΥ 116 ΚΑΙ ΠΛΑΤΑΙΩΝ 32 Τ.Κ. 54249 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
τηλ.: 2310 311577 fax: 2310 310577

:: Γνωριμία :: Τί ειναι το Οικοτροφείο; :: Πού ανήκει; :: Από πότε λειτουργεί; :: Γιατί να μείνω στο Οικοτροφείο; :: Πού βρισκόμαστε :: Πού βρισκόμαστε :: Το οικοτροφείο μας :: ddd :: Η ιστορία μας :: Το ξεκίνημα :: Το παλιό Οικοτροφείο :: Το νέο Οικοτροφείο :: Παλιοί οικότροφοι :: Σύνδεσμοι :: Η πόλη μας :: Άγιος Δημήτριος :: Άγιοι της πόλης μας :: Αξιοθέατα :: Τα πανεπιστήμιά μας :: Άλλα οικοτροφεία :: Φωτογραφίες :: Κτίριο :: Ναός :: Προσευχητήριο :: Βιβλιοθήκη :: Αναγνωστήριο :: Ξενώνας :: Δωμάτια :: Κουζίνα :: Τραπεζαρία :: Εντευκτήριο :: Γραφείο :: Σαλόνι :: • Ιερές Ακολουθίες :: • Εκδηλώσεις - Εορτές :: • Aπό τη ζωή μας :: • Εκδρομές :: Επικοινωνία :: Θεολογικά θέματα :: Η Επιστήμη μπροστά στη Σταύρωση και την Ανάσταση του Ιησού Χριστού :: Η εξάπλωση του Χριστιανισμού :: Τα περιοδικά μας :: Πώς θα έρθεις :: Κόστος Διαμονής :: Ποιοί γίνονται δεκτοί :: Τηλέφωνα - Διεύθυνση :: Εκδηλώσεις :: Ιερές Ακολουθίες :: Εκδρομές :: Αθλητικοί Αγώνες :: Εορτες :: Επίσημα Δείπνα :: Τα CD μας :: Παρακλητικός Κανών στον Άγιο Δημήτριο :: Αξίζει να διαβάσετε :: Η οδός του Κυρίου, π. Αστερίου Χατζηνικολάου :: Το μυστήριο του θανάτου, Νικολάου Π. Βασιλειάδη :: Μέλλουσα Κρίση και Αιωνιότητα, π.Αστερίου Χατζηνικολάου :: Kύριε εισάκουσον της προσευχής μου... :: Τα Μυστήρια της Εκκλησίας μας, Γεωργίου Ψαλτάκη :: Ορθοδοξία η ελπίς του κόσμου, Νικολάου Π. Βασιλειάδη :: Απειλή για την Ορθοδοξία μας, Γεωργίου Ψαλτάκη :: Την αλήθεια και με τόλμη, Νικολάου Βασιλειάδη :: Η Ορθόδοξος Χριστιανική μας Πίστις :: Πιστεύω :: Αρχή και τέλος του κόσμου , π. Αστερίου Χατζηνικολάου ::


Login  Υπενθύμιση κωδικού 

active³ 4.7 · IPS κατασκευή ιστοσελίδων · Όροι χρήσης