Το οικοτροφείο μας
Γνωριμία
Πού βρισκόμαστε
Πώς θα έρθεις
Κόστος Διαμονής
Ποιοί γίνονται δεκτοί
Τηλέφωνα - Διεύθυνση
Εκδηλώσεις
Τα CD μας
Η ιστορία μας
Το ξεκίνημα
Το παλιό Οικοτροφείο
Το νέο Οικοτροφείο
Παλιοί οικότροφοι
Σύνδεσμοι
Η πόλη μας
Άγιος Δημήτριος
Άγιοι της πόλης μας
Αξιοθέατα
Τα πανεπιστήμιά μας
Άλλα οικοτροφεία
Αξίζει να διαβάσετε

Αγιος Νέστωρ

Ο ΑΓΙΟΣ ΝΕΣΤΩΡ

 (27 Οκτωβρίου)

 

Η νεότητα! «Ευεξαπάτητη και ευόλισθη» την ονομάζει πολύ χαρακτηριστικά ο ιερός Χρυσόστομος. Κι έτσι είναι! Όταν όμως αυτή η νεότητα ενστερνισθεί ιερά και άγια ιδανικά, όταν καταυγασθεί από το φως της πίστεως του Χριστού, τότε «το ευεξαπάτητον και ευόλισθον» γίνεται σταθερό και ηρωϊκό. Απόδειξη η μεγάλη παράταξη των νέων στην ηλικία αγίων Μαρτύρων, οι οποίοι με τον ζήλο της πίστεως και τον ενθουσιασμό της νεότητος αντιμετώπισαν την αναίδεια και πρόκληση των ειδωλολατρών και αθέων, ομολόγησαν τον Χριστό και έδωσαν τον εαυτόν τους ολοκαύτωμα υπέρ της δόξης του ονόματος Εκείνου. Τέτοιος υπήρξε και ο Νέστωρ.

Ανήκε κι αυτός στους νέους εκείνους, τους οποίους ο ανθύπατος και κατόπιν μεγαλομάρτυς και πολιούχος της Θεσσαλονίκης Δημήτριος αναστρεφόταν και με αγάπη πολλή κατεύθυνε στη ζωή του Χρίστου. Παρά τη νεότητα της ηλικίας του είχε κατανοήσει ότι δύναμη και θησαυρός και δόξα για τη νεότητα είναι ο Κύριος Ιησούς. Γι’ αυτό και αισθανόταν ιερό πόθο να κηρύξει και να ομολογήσει στους ειδωλολάτρες τον Χριστό. Και του δόθηκε η μεγάλη ευκαιρία, η οποία και τον έκανε γνωστό ανά τους αιώνες ως ομολογητή και ήρωα.

Είναι η εποχή που ο αυτοκράτωρ Διοκλητιανός (284 - 305) βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη. Και οι ειδωλολάτρες της πόλεως, ενθουσιασμένοι για την επίσκεψη του αυτοκράτορος, διοργανώνουν προς τιμή του διάφορες λαμπρές εορτές. Μεταξύ αυτών και αθλητικούς αγώνες στο στάδιο της πόλεως. Κι όταν η ώρα έφθασε, το μεγάλο στάδιο γεμίζει από ενθουσιώδεις θεατές, πολιτικούς και στρατιωτικούς άρχοντες και λαό πολύ, με επικεφαλής τον Διοκλητιανό. Όλοι παρακολουθούν με αδιάπτωτο ενδιαφέρον τα εντυπωσιακά αγωνίσματα.

Κάποια στιγμή τα κλασσικά γυμνάσματα διακόπτονται. Ο κήρυκας αναγγέλλει ότι ο γνωστός σε όλους Λυαίος ζητά αντίπαλο. Κι όταν αυτός, γίγαντας ολόκληρος, ασύγκριτα μεγαλύτερος στο μέγεθος του σώματος του και στη δύναμη, εμφανίζεται ενώπιον όλων, κανείς δεν τολμά να ανταγωνισθεί. Ο κήρυκας αναλαμβάνει, αλλά κανένας δεν αποκρίνεται. Τότε εμπνεύσθηκαν κάτι, το οποίο και ο διώκτης αυτοκράτωρ με χαρά ενέκρινε: Να προκαλέσουν δηλαδή τους Χριστιανούς! Θα τολμήσει άραγε κανείς από αυτούς να αντιπαλαίψει προς τον γίγαντα Λυαίο; Κι αν τολμήσει, θα συντριβεί. Και τότε ο Θεός τους θα φανεί ανίσχυρος να υπερασπισθεί τους πιστούς του. Ο κήρυκας το τόνισε. Ποιός από εκείνους που πιστεύουν στον Χριστό έχει το θάρρος να παλαίψει με τον Λυαίο, τον οποίο βοηθούν οι θεοί; Τα βλέμματα όλων στράφηκαν προς όλες τις  κατευθύνσεις, αλλά δεν είδαν να κινείται κανείς.

Δεν είδαν! Κι όμως κάποιος κινήθηκε. Ένας νέος, έφηβος μόλις, ο Νέστωρ, θεατής κι αυτός μεταξύ των πολλών, όταν άκουσε τη βλάσφημη πρόκληση, ταράχθηκε. Πρόκληση, σκέφθηκε, εναντίον του Κυρίου και Θεού μου. Κι όμως ο Χριστός πρέπει να δοξασθεί. Τρέχει λοιπόν στον διδάσκαλό του Δημήτριο, που είναι έγκλειστος στη φυλακή και ζητά άδεια και ευχή, για να αποδείξει την σαθρότητα της ειδωλολατρικής θρησκείας και την παντοδυναμία του Ιησού. Κανένα εχθρικό μάτι δεν τους είδε. Το βλέμμα μόνο του Κυρίου τους εναγκαλίσθηκε και τους ευλόγησε. Και ο Νέστωρ με την ευχή του Δημητρίου και «λόγοις ενθέοις αυτού νευρούμενος» επιστρέφει στο στάδιο για το μεγάλο άθλημα.

Σε λίγο όλο το πλήθος στρέφει περίεργα τα βλέμματά του, για να δει το παλληκαράκι εκείνο, το οποίο τόλμησε να ζητήσει να αντιπαλαίψει με τον γίγαντα. Παρατηρούν τη σεμνότητά του, το κάλλος του προσώπου του και συμπαθούν τον νέο. Κι αυτός ακόμη ο Λυαίος το θεωρεί προσβλητικό να παλαίψει με τον μικρό Νέστορα. Είμαι αγωνιστής, είπε, και αθλητής, και όχι βέβαια φονιάς. Αλλά εφόσον ο νεανίας επιμένει, η πάλη αρχίζει. Όλων τα βλέμματα πλέον στρέφονται προς τον συμπαθή Νέστορα, τον οποίο από στιγμή σε στιγμή περιμένουν να δουν πληγωμένο να πλέει στο αίμα, νεκρό!

Ο αγώνας δεν είναι μόνο αγώνας σωματικής δυνάμεως και σκοπευτικής η παλαιστικής ικανότητος. Είναι συγχρόνως και κυρίως μάχη ιδεών. Στο πρόσωπο του νεαρού και λεπτού Νέστορος αγωνίζεται η Χριστιανική πίστη εναντίον της προκλητικής θρασύτητος της ειδωλολατρίας. Κι ενώ ο Δημήτριος στη φυλακή προσεύχεται, ο νεαρός Νέστωρ «την πανοπλίαν Χρίστου περιθέμενος, θώρακα νοητόν τον της πίστεως θέμενος και τον Σταυρόν ως δόρυ έχων εν χερσί», αλλά και με την ενθουσιώδη επίκληση: «ο Θεός του Δημητρίου βοήθει μοι», αμέσως με μια κίνηση πλήττει θανάσιμα τον θρασύ Λυαίο. Ο γίγαντας ζαλίζεται, κλονίζεται και βαρύς με γδούπο δυνατό πέφτει στη γη. Είναι νεκρός! Ο Νέστωρ με τη δύναμη του Κυρίου του ορατώς μεν νίκησε τον Λυαίο, αοράτως όμως κατατρόπωσε τον αόρατο Σατανά, ο οποίος τη στιγμή εκείνη θέλησε να θριαμβεύσει. Καταισχύνθηκε όμως οικτρά. Επαναλήφθηκε η παλιά εκείνη ενδοξη νίκη του Δαβίδ εναντίον του Γολιάθ.

Τι έπρεπε τώρα να γίνει; Ο αυτοκράτωρ, οι θεατές να στεφανώσουν το νικητή, όπως γινόταν πάντοτε. Αυτοί άλλωστε δεν προκάλεσαν το άθλημα; Όχι όμως! Αυτοί λυσσούν, μαίνονται και το στάδιο σείεται από τις φωνές: θάνατος στον Χριστιανό! Τότε ο αυτοκράτωρ δειλός και φοβισμένος δίνει την άδεια και την εντολή να σκοτώσουν τον νικητή. Κι ενώ σε λίγο το σώμα του Νέστορα κείτονταν αιμόφυρτο στη γη, από τον ουρανό «ο Μεγαλόδωρος της νίκης διαδήματι την εαυτού κάραν εστεφάνωσε». Η ψυχή με χαρά ανέβηκε στον ουρανό, διότι έγινε αφορμή να αποδειχθεί για μία ακόμη φορά μπροστά σε τόσους ανθρώπους η δύναμη, αλλά και η δικαιοσύνη του Παντοδύναμου Κυρίου. Ποίος ξέρει ο ηρωισμός και η ομολογία του νεαρού και ενθουσιώδους Μάρτυρος πόσους ειδωλολάτρες θεατές θα έβαλε σε σωτηρίες σκέψεις!

Νέστωρ και Δημήτριος! Δυό μορφές της Θεσσαλονίκης, για τις οποίες η πρωτεύουσα της Βορείου Ελλάδος δικαίως σεμνύνεται. Και οι νέοι της, οι νέοι της Θεσσαλονίκης, ας έχουν καύχημά τους τον συμπατριώτη τους Νέστορα. Αυτός τους ανοίγει το δρόμο προς τον αληθινό ηρωισμό, εναντίον της κακίας και του Σατανά, των εχθρών του Χριστού και της πίστεως. Ηρωισμό για την υπεράσπιση των μεγάλων ιδανικών της φυλής μας. Σ’ αυτόν τον ηρωισμό όλοι μπορούν να πρωτεύσουν.

 

Κάθισμα του Αγίου, Ήχος δ .

Ου κατεπλάγης των εχθρών την μανίαν, ουκ εδειλίασας σαρκός αλγηδόνας, αλλ’ απτοήτως έδραμες προς πάλην, σοφέ, φέρων το υπέρμαχον του Σταύρου θείον όπλον όθεν τον αλάστορα παρευθύς θανατώσας, εθανατώθης, Νέστωρ, και ζωής κατηξιώθης Χριστώ παριστάμενος.

 

Απολυτίκιον του Αγίου. Ήχος δ .

Ο Μάρτυς Σου, Κύριε, εν τη αθλήσει αυτού το στέφος εκομίσατο της αφθαρσίας εκ Σου του Θεού ημών, έχων γαρ την ισχύν Σου τους τυράννους καθείλεν έθραυσε και δαιμόνων τα ανίσχυρα θράση. Αυτού ταις ικεσίαις Χριστέ ο Θεός, σώσον τας  ψυχάς ημών.

 

 

Από το βιβλίο «Αθλητές Στεφανηφόροι»

Αρχιμ. Θεοδώρου Μπεράτη 





Συναξαριστής
Σάββατο, 04 Δεκ, 2021
Βαρβάρας μεγαλομάρτυρος, Ιωάννου Δαμασκηνού, Σεραφείμ επισκόπου Φαναρίου του νέου ιερομάρτυρος.
αρχική | site map | επικοινωνία
Φωτογραφίες
Κτίριο
Ναός
Προσευχητήριο
Βιβλιοθήκη
Αναγνωστήριο
Ξενώνας
Δωμάτια
Κουζίνα
Τραπεζαρία
Εντευκτήριο
Γραφείο
Σαλόνι
• Ιερές Ακολουθίες
• Εκδηλώσεις - Εορτές
• Aπό τη ζωή μας
• Εκδρομές
Τα περιοδικά μας
25ης ΜΑΡΤΙΟΥ 116 ΚΑΙ ΠΛΑΤΑΙΩΝ 32 Τ.Κ. 54249 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
τηλ.: 2310 311577 fax: 2310 310577

:: Γνωριμία :: Τί ειναι το Οικοτροφείο; :: Πού ανήκει; :: Από πότε λειτουργεί; :: Γιατί να μείνω στο Οικοτροφείο; :: Πού βρισκόμαστε :: Πού βρισκόμαστε :: Το οικοτροφείο μας :: ddd :: Η ιστορία μας :: Το ξεκίνημα :: Το παλιό Οικοτροφείο :: Το νέο Οικοτροφείο :: Παλιοί οικότροφοι :: Σύνδεσμοι :: Η πόλη μας :: Άγιος Δημήτριος :: Άγιοι της πόλης μας :: Αξιοθέατα :: Τα πανεπιστήμιά μας :: Άλλα οικοτροφεία :: Φωτογραφίες :: Κτίριο :: Ναός :: Προσευχητήριο :: Βιβλιοθήκη :: Αναγνωστήριο :: Ξενώνας :: Δωμάτια :: Κουζίνα :: Τραπεζαρία :: Εντευκτήριο :: Γραφείο :: Σαλόνι :: • Ιερές Ακολουθίες :: • Εκδηλώσεις - Εορτές :: • Aπό τη ζωή μας :: • Εκδρομές :: Επικοινωνία :: Θεολογικά θέματα :: Η Επιστήμη μπροστά στη Σταύρωση και την Ανάσταση του Ιησού Χριστού :: Η εξάπλωση του Χριστιανισμού :: Τα περιοδικά μας :: Πώς θα έρθεις :: Κόστος Διαμονής :: Ποιοί γίνονται δεκτοί :: Τηλέφωνα - Διεύθυνση :: Εκδηλώσεις :: Ιερές Ακολουθίες :: Εκδρομές :: Αθλητικοί Αγώνες :: Εορτες :: Επίσημα Δείπνα :: Τα CD μας :: Παρακλητικός Κανών στον Άγιο Δημήτριο :: Αξίζει να διαβάσετε :: Η οδός του Κυρίου, π. Αστερίου Χατζηνικολάου :: Το μυστήριο του θανάτου, Νικολάου Π. Βασιλειάδη :: Μέλλουσα Κρίση και Αιωνιότητα, π.Αστερίου Χατζηνικολάου :: Kύριε εισάκουσον της προσευχής μου... :: Τα Μυστήρια της Εκκλησίας μας, Γεωργίου Ψαλτάκη :: Ορθοδοξία η ελπίς του κόσμου, Νικολάου Π. Βασιλειάδη :: Απειλή για την Ορθοδοξία μας, Γεωργίου Ψαλτάκη :: Την αλήθεια και με τόλμη, Νικολάου Βασιλειάδη :: Η Ορθόδοξος Χριστιανική μας Πίστις :: Πιστεύω :: Αρχή και τέλος του κόσμου , π. Αστερίου Χατζηνικολάου ::


Login  Υπενθύμιση κωδικού 

active³ 4.7 · IPS κατασκευή ιστοσελίδων · Όροι χρήσης