Το οικοτροφείο μας
Γνωριμία
Πού βρισκόμαστε
Πώς θα έρθεις
Κόστος Διαμονής
Ποιοί γίνονται δεκτοί
Τηλέφωνα - Διεύθυνση
Εκδηλώσεις
Τα CD μας
Η ιστορία μας
Το ξεκίνημα
Το παλιό Οικοτροφείο
Το νέο Οικοτροφείο
Παλιοί οικότροφοι
Σύνδεσμοι
Η πόλη μας
Άγιος Δημήτριος
Άγιοι της πόλης μας
Αξιοθέατα
Τα πανεπιστήμιά μας
Άλλα οικοτροφεία
Αξίζει να διαβάσετε

Γρηγόρης Ντριγκόγιας

 

 Στις 25 Ιουλίου 2005 αναπαύθηκε εν Κυρίω ο παλαιός συνοικότροφός μας Γρηγόρης Ντριγκόγιας. Νέο τον πήρε ο Άγιος Θεός σε ηλικία μόλις 46 ετών. Σύζυγος, παιδιά, γονείς, αδελφοί κατά σάρκα και κατά πνεύμα, φίλοι, γνωστοί, συναγωνιστές στους καλούς αγώνες της πίστεως και της Πατρίδος σπεύσαμε στην αγιά - Σοφιά της Θεσσαλονίκης να του αποδώσουμε τον τελευταίο ασπασμό.

 

 Ο Γρηγόρης ως φοιτητής, δεν ασχολούνταν μόνο με τα μαθήματα της Σχολής του.  Ήταν πάρα πολύ δραστήριος.  Έδινε το αγωνιστικό παρών σε κάθε καλή ευκαιρία. Έβρισκε πάντοτε το χρόνο για επικοινωνίες, για αδελφική συναναστροφή, για πνευματικές συζητήσεις, για να προασπισθεί τα εθνικά μας δίκαια, αλλά και για πειράγματα, για σκανταλιές, για ψυχαγωγία.

 

 Οι ακολουθίες στο παρεκκλήσιο του Οικοτροφείου μας πάρα πολύ τον συγκι­νού­σαν. Οι συζητήσεις στα δείπνα του Οικοτροφείο τον ηλέκτριζαν. Οι ατελείωτες και ενδιαφέρουσες συνομιλίες με συνοικοτρόφους του τον ενδυνάμωναν. Οι εξορ­μήσεις του περιοδικού «η Δράσις μας» στο Πανεπιστήμιο και οι κόντρες με τους άθεους τον έκαμναν μαχητικότερο. Ήταν ικανός να διαθέτει ώρες πολλές, για να υπερασπισθεί τα ιδανικά του. Θυμάμαι πολλές φορές που νύχτωνε κι αυτός συνέχιζε να δίνει τη μαρτυρία του. Το προαύλιο της Γεωπονικής Σχολής γινόταν συχνότατα πεδίο ιδεολογικών συγκρούσεων, στις οποίες έδινε ομηρικές μάχες. Όποιος ανα­πολεί τα χρόνια εκείνα καταλαβαίνει τι σημαίνε να μάχεσαι για τα ελληνορθόδοξα ιδανικά στο χώρο του Πανεπιστημίου.

 

 Ο Γρηγόρης ήταν αγωνιστής οικότροφος. Ζούσε έντονα την οικοτροφιακή ζωή. Ως υποψήφιος έκανε για λίγο οικότροφος και στο Οικοτροφείο των Αθηνών. Αλλά κυρίως έζησε την οικοτροφειακή ζωή όλα του τα φοιτητικά χρόνια στο Οικοτροφείο της Θεσσαλονίκης. Κατά τη μνημειώδη έκφραση του αείμνηστου Διευθυντού μας Ευστρατίου Βαμβουκλή καταξιώθηκε ως «παλαιός καλός οικότροφος». Ο Γρηγόρης βοήθησε και χειρονακτικά στη μεταστέγαση του οικοτροφείου μας από το παλιό στο καινούργιο, συνδέοντας έτσι δύο περιόδους.

 

Επίσης και μετά το πέρας των σπουδών του δεν το αποχωρίστηκε. Στο Οικο­τρο­φείο έμενε και ως έφεδρος αξιωματικός, όταν υπηρετούσε τη θητεία του. Κι ακόμη παρέτεινε τη διαμονή του ώσπου δημιούργησε δική του οικογένεια.

 

 Στο Οικοτροφείο δημιούργησε τις γνησιότερες φιλίες και τις διατήρησε ως το τέλος. Ο Γρηγόρης ήταν αληθινός φίλος, επίμονος φίλος. Λάτρευε τη φιλία, αγα­πού­σε ειλικρινά τους φίλους του και τους είχε πάντα στη θύμησή του. Τους μνημόνευε στις προσευχές του. Τους παρακινούσε σε δράση. Δεν άφηνε κανέναν σε ραστώνη. Πολλοί από τους φίλους του έγιναν κατόπιν κουμπάροι του. Άλλος τον πάντρεψε, άλλος του βάφτισε το ένα παιδί, άλλος το άλλο παιδί, άλλος το τρίτο, άλλος το τέταρτο. Κι αυτός βάπτισε παιδιά άλλων φίλων του.

 

 Στο Οικοτροφείο έμαθε ο Γρηγόρης να ζη πνευματική ζωή. Ο Μητροπολίτης Σε­βαστιανός τον βρήκε έτοιμο στέλεχος και τον αξιοποίησε στο έπακρο. Αλλά και ο Γρη­γόρης τον είχε πνευματικό Πατέρα του και έδωσε την καρδιά του για το Βο­ρει­ο­η­πειρωτικό. Αναδείχτηκε γνήσιο τέκνο του εθνεγέρτη και μπουρλοτιέρη των αγνών ψυχών Μητροπολίτου Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Σεβαστιανού.

 

 Πάντοτε εδώ επέστρεφε. Για να βρει κουράγιο και δύναμη στη συνέχιση του αγώνα. Για να βρει καινούργιους συνοδοιπόρους στα πρόσωπα των φοιτητών των επόμενων ακαδημαϊκών ετών. Για να στηρίξει συμβολικά, αλλά και ουσιαστικά, αυ­τό που θεωρούσε ανέκαθεν «δεύτερο σπίτι» του. Και το οικοτροφείο πάντοτε τον υπο­δεχόταν σαν γνήσιο τέκνο του, σαν δικό του θρέμμα … και ανταποκρινόταν … Εδώ στο οικοτροφείο γίνονταν ως πολύ πρόσφατα οι συναντήσεις με τον επίσκοπο Κόνιτσας, εδώ χαράσσονταν η γραμμή του αγώνα και αποφασίζονταν οι δράσεις. Και ξανάρχονταν οι μνήμες και αναβίωναν μέσα του σκηνές του τότε, των φοιτητικών του χρόνων. Οικοτροφείο γι’ αυτόν ήταν η συλλογική μνήμη, η ζωή σε μια αδιάκοπη συνέχεια.

 

Ο Γρηγόρης δεν αξίζει θρήνο και οδυρμό. Ήταν ωραίο παιδί … Γιατί να κλάψεις;

 

Η ζωή εκεί πάνω συνεχίζεται. Θα παραμένει πάντοτε διακριτό κομμάτι της ζωής του Οικοτροφείου Θεσσαλονίκης «ο Άγιος Δημήτριος». Η ζωή του θα είναι πάντοτε αναγνωστέα από τους νεώτερους οικοτρόφους.

  Και σίγουρα εύχεται για την απρόσκοπτη συνέχεια του Οικοτροφείου και χαίρεται για τις προόδους του.Συναξαριστής
Σάββατο, 23 Οκτ, 2021
Ιακώβου του αδελφοθέου, Ιγνατίου Κων/λεως
αρχική | site map | επικοινωνία
Φωτογραφίες
Κτίριο
Ναός
Προσευχητήριο
Βιβλιοθήκη
Αναγνωστήριο
Ξενώνας
Δωμάτια
Κουζίνα
Τραπεζαρία
Εντευκτήριο
Γραφείο
Σαλόνι
• Ιερές Ακολουθίες
• Εκδηλώσεις - Εορτές
• Aπό τη ζωή μας
• Εκδρομές
Τα περιοδικά μας
25ης ΜΑΡΤΙΟΥ 116 ΚΑΙ ΠΛΑΤΑΙΩΝ 32 Τ.Κ. 54249 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
τηλ.: 2310 311577 fax: 2310 310577

:: Γνωριμία :: Τί ειναι το Οικοτροφείο; :: Πού ανήκει; :: Από πότε λειτουργεί; :: Γιατί να μείνω στο Οικοτροφείο; :: Πού βρισκόμαστε :: Πού βρισκόμαστε :: Το οικοτροφείο μας :: ddd :: Η ιστορία μας :: Το ξεκίνημα :: Το παλιό Οικοτροφείο :: Το νέο Οικοτροφείο :: Παλιοί οικότροφοι :: Σύνδεσμοι :: Η πόλη μας :: Άγιος Δημήτριος :: Άγιοι της πόλης μας :: Αξιοθέατα :: Τα πανεπιστήμιά μας :: Άλλα οικοτροφεία :: Φωτογραφίες :: Κτίριο :: Ναός :: Προσευχητήριο :: Βιβλιοθήκη :: Αναγνωστήριο :: Ξενώνας :: Δωμάτια :: Κουζίνα :: Τραπεζαρία :: Εντευκτήριο :: Γραφείο :: Σαλόνι :: • Ιερές Ακολουθίες :: • Εκδηλώσεις - Εορτές :: • Aπό τη ζωή μας :: • Εκδρομές :: Επικοινωνία :: Θεολογικά θέματα :: Η Επιστήμη μπροστά στη Σταύρωση και την Ανάσταση του Ιησού Χριστού :: Η εξάπλωση του Χριστιανισμού :: Τα περιοδικά μας :: Πώς θα έρθεις :: Κόστος Διαμονής :: Ποιοί γίνονται δεκτοί :: Τηλέφωνα - Διεύθυνση :: Εκδηλώσεις :: Ιερές Ακολουθίες :: Εκδρομές :: Αθλητικοί Αγώνες :: Εορτες :: Επίσημα Δείπνα :: Τα CD μας :: Παρακλητικός Κανών στον Άγιο Δημήτριο :: Αξίζει να διαβάσετε :: Η οδός του Κυρίου, π. Αστερίου Χατζηνικολάου :: Το μυστήριο του θανάτου, Νικολάου Π. Βασιλειάδη :: Μέλλουσα Κρίση και Αιωνιότητα, π.Αστερίου Χατζηνικολάου :: Kύριε εισάκουσον της προσευχής μου... :: Τα Μυστήρια της Εκκλησίας μας, Γεωργίου Ψαλτάκη :: Ορθοδοξία η ελπίς του κόσμου, Νικολάου Π. Βασιλειάδη :: Απειλή για την Ορθοδοξία μας, Γεωργίου Ψαλτάκη :: Την αλήθεια και με τόλμη, Νικολάου Βασιλειάδη :: Η Ορθόδοξος Χριστιανική μας Πίστις :: Πιστεύω :: Αρχή και τέλος του κόσμου , π. Αστερίου Χατζηνικολάου ::


Login  Υπενθύμιση κωδικού 

active³ 4.7 · IPS κατασκευή ιστοσελίδων · Όροι χρήσης