Το οικοτροφείο μας
Γνωριμία
Πού βρισκόμαστε
Πώς θα έρθεις
Κόστος Διαμονής
Ποιοί γίνονται δεκτοί
Τηλέφωνα - Διεύθυνση
Εκδηλώσεις
Τα CD μας
Η ιστορία μας
Το ξεκίνημα
Το παλιό Οικοτροφείο
Το νέο Οικοτροφείο
Παλιοί οικότροφοι
Σύνδεσμοι
Η πόλη μας
Άγιος Δημήτριος
Άγιοι της πόλης μας
Αξιοθέατα
Τα πανεπιστήμιά μας
Άλλα οικοτροφεία
Αξίζει να διαβάσετε

Μιά πορεία ζωής 1949 -1983

Το 1948 η Αδελφότης Θεολόγων "Η ΖΩΗ" κλείνει συμφωνία με την Φιλόπτωχο Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης να κτι­στούν επάνω από τούς δύο ορόφους του κτιρίου της, κατασκευής 1926, άλ­λοι δυόμισυ όροφοι, ο 3ος όροφος να γίνει αίθουσα ομιλιών και ο τέ­ταρ­τος όροφος σύγχρονο Οικοτροφείο και στο ρετιρέ βοηθητικοί χώροι (πλυ­ντήριο, σιδερωτήριο, ιατρείο).  Η ανέγερση των δυόμισυ ορό­φων με εθελοντικές εισφορές έγινε σε 9 μήνες.  

Στις 29 Ιουνίου 1949, έγιναν τα εγκαίνια των νέων ορόφων του Οι­κο­τρο­φείου. Κατά τα συμβόλαια η χρήση θα ήταν 20ετης και μετά ταύτα θα περιερχόταν το κτίριο στην ιδιοκτησία της Φιλοπτώχου Αδελφό­τη­τος.

Αυτό ήταν το πρώτο σύγχρονο Οικοτροφείο, δυνάμεως 60 κλινών. Οι Οικότροφοι κα­τά­γονταν από Μακεδονία, Θράκη, Θεσσαλία, ακόμη και από Κρήτη.  

Για τη στέγαση των φοιτητριών διατέθηκε ένα διόροφο ενοικια­ζό­με­νο οί­­κημα στην οδό Αγίας Τριάδος 23, απέναντι από τον Ιερό Ναό Αγίας Τρι­­άδος, χωρητικότητος 30 κλινών. Αργότερα νοικιάσθηκαν και άλλα δι­­αμερίσματα, που χρησιμοποιούνταν ως παραρτήματα. Το ένα μα­γει­ρεί­ο, Αγίας Σοφίας 38, παρασκεύαζε περίπου 180 μερίδες γεύματος και δεί­πνου καθημερινώς.  

Από το 1956 έως το 1960 Διευθυντής του Οικοτροφείου διετέλεσε ο κ. Εμμανουήλ Ψιλόπουλος και νυν πανοσ. Αρχιμανδίτης π. Μαξιμος, Ιε­ρο­μόναχος στο Άγιο Όρος.  

Το 1960 για μερικούς μήνες Διευθυντής του Οικοτροφείου διετέλεσε και πάλι ο αείμνηστος Αθανάσιος Φραγ­κό­που­λος.  

Από το Φθινόπωρο του 1960 έως το Φθινόπωρο του 1964 Διευ­θυν­τής του Οικοτροφείου διετέλεσε ο κ. Γεώργιος Αθανασιάδης και νυν πανοσ. Αρχιμανδρίτης π. Γαβριήλ, Ιεροκήρυκας Πατρών.  

Από το 1964 έως το 1985 Διευθυντής του Οικοτροφείου διετέλεσε ο αείμνηστος Ευστράτιος Βαμβουκλής, ο οποίος εργαζόταν στη Θεσσαλο­νί­κη ως παρεπιδημών θεολόγος από το 1956 και ο οποίος σήκωσε πολύ βάρος μαζί με τον αείμνηστο Γεώργιο Αμπόνη για την ανέγερση του νέου Οικοτροφείου.

Το Οικοτροφείο Θηλέων από το Δεκέμβριο του 1969 στεγάζεται σε νέο ιδιόκτητο κτίριο του Συλλόγου Ορθοδόξου Ιεραποστολικής Δράσεως "Ο Μεγας Βασίλειος" στην οδό Βιζυηνού 64, στις 40 Εκκλησιές.

Το Οικοτροφείο της οδού Αγίας Σοφίας από το 1983 μεταφέρθηκε σε νέο ιδιόκτητο κτίριο της Πανελληνίου Ενώσεως Γονέων "Η Χριστιανική Αγωγή" στην οδό 25ης Μαρτίου 116 & Πλαταιών 32 - Χαριλάου με την ονομασία "Ο Άγιος Δημήτριος". Συναξαριστής
Σάββατο, 23 Οκτ, 2021
Ιακώβου του αδελφοθέου, Ιγνατίου Κων/λεως
αρχική | site map | επικοινωνία
Φωτογραφίες
Κτίριο
Ναός
Προσευχητήριο
Βιβλιοθήκη
Αναγνωστήριο
Ξενώνας
Δωμάτια
Κουζίνα
Τραπεζαρία
Εντευκτήριο
Γραφείο
Σαλόνι
• Ιερές Ακολουθίες
• Εκδηλώσεις - Εορτές
• Aπό τη ζωή μας
• Εκδρομές
Τα περιοδικά μας
25ης ΜΑΡΤΙΟΥ 116 ΚΑΙ ΠΛΑΤΑΙΩΝ 32 Τ.Κ. 54249 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
τηλ.: 2310 311577 fax: 2310 310577

:: Γνωριμία :: Τί ειναι το Οικοτροφείο; :: Πού ανήκει; :: Από πότε λειτουργεί; :: Γιατί να μείνω στο Οικοτροφείο; :: Πού βρισκόμαστε :: Πού βρισκόμαστε :: Το οικοτροφείο μας :: ddd :: Η ιστορία μας :: Το ξεκίνημα :: Το παλιό Οικοτροφείο :: Το νέο Οικοτροφείο :: Παλιοί οικότροφοι :: Σύνδεσμοι :: Η πόλη μας :: Άγιος Δημήτριος :: Άγιοι της πόλης μας :: Αξιοθέατα :: Τα πανεπιστήμιά μας :: Άλλα οικοτροφεία :: Φωτογραφίες :: Κτίριο :: Ναός :: Προσευχητήριο :: Βιβλιοθήκη :: Αναγνωστήριο :: Ξενώνας :: Δωμάτια :: Κουζίνα :: Τραπεζαρία :: Εντευκτήριο :: Γραφείο :: Σαλόνι :: • Ιερές Ακολουθίες :: • Εκδηλώσεις - Εορτές :: • Aπό τη ζωή μας :: • Εκδρομές :: Επικοινωνία :: Θεολογικά θέματα :: Η Επιστήμη μπροστά στη Σταύρωση και την Ανάσταση του Ιησού Χριστού :: Η εξάπλωση του Χριστιανισμού :: Τα περιοδικά μας :: Πώς θα έρθεις :: Κόστος Διαμονής :: Ποιοί γίνονται δεκτοί :: Τηλέφωνα - Διεύθυνση :: Εκδηλώσεις :: Ιερές Ακολουθίες :: Εκδρομές :: Αθλητικοί Αγώνες :: Εορτες :: Επίσημα Δείπνα :: Τα CD μας :: Παρακλητικός Κανών στον Άγιο Δημήτριο :: Αξίζει να διαβάσετε :: Η οδός του Κυρίου, π. Αστερίου Χατζηνικολάου :: Το μυστήριο του θανάτου, Νικολάου Π. Βασιλειάδη :: Μέλλουσα Κρίση και Αιωνιότητα, π.Αστερίου Χατζηνικολάου :: Kύριε εισάκουσον της προσευχής μου... :: Τα Μυστήρια της Εκκλησίας μας, Γεωργίου Ψαλτάκη :: Ορθοδοξία η ελπίς του κόσμου, Νικολάου Π. Βασιλειάδη :: Απειλή για την Ορθοδοξία μας, Γεωργίου Ψαλτάκη :: Την αλήθεια και με τόλμη, Νικολάου Βασιλειάδη :: Η Ορθόδοξος Χριστιανική μας Πίστις :: Πιστεύω :: Αρχή και τέλος του κόσμου , π. Αστερίου Χατζηνικολάου ::


Login  Υπενθύμιση κωδικού 

active³ 4.7 · IPS κατασκευή ιστοσελίδων · Όροι χρήσης