Μια πορεία ζωής 1949-1983

Το 1948 η Αδελφότης Θεολόγων “Η ΖΩΗ” κλείνει συμφωνία με την Φιλόπτωχο Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης να κτι­στούν επάνω από τούς δύο ορόφους του κτιρίου της, κατασκευής 1926, άλ­λοι δυόμισυ όροφοι, ο 3ος όροφος να γίνει αίθουσα ομιλιών και ο τέταρ­τος όροφος σύγχρονο Οικοτροφείο και στο ρετιρέ βοηθητικοί χώροι (πλυ­ντήριο, σιδερωτήριο, ιατρείο). Η ανέγερση των δυόμισυ ορό­φων με εθελοντικές εισφορές έγινε σε 9 μήνες.

Στις 29 Ιουνίου 1949, έγιναν τα εγκαίνια των νέων ορόφων του Οι­κο­τρο­φείου. Κατά τα συμβόλαια η χρήση θα ήταν 20ετης και μετά ταύτα θα περιερχόταν το κτίριο στην ιδιοκτησία της Φιλοπτώχου Αδελφό­τη­τος.

Αυτό ήταν το πρώτο σύγχρονο Οικοτροφείο, δυνάμεως 60 κλινών. Οι Οικότροφοι κατάγονταν από Μακεδονία, Θράκη, Θεσσαλία, ακόμη και από Κρήτη.

Για τη στέγαση των φοιτητριών διατέθηκε ένα διόροφο ενοικια­ζό­με­νο οί­­κημα στην οδό Αγίας Τριάδος 23, απέναντι από τον Ιερό Ναό Αγίας Τρι­­άδος, χωρητικότητος 30 κλινών. Αργότερα νοικιάσθηκαν και άλλα δι­­αμερίσματα, που χρησιμοποιούνταν ως παραρτήματα. Το ένα μαγειρεί­ο, Αγίας Σοφίας 38, παρασκεύαζε περίπου 180 μερίδες γεύματος και δεί­πνου καθημερινώς.

Από το 1956 έως το 1960 Διευθυντής του Οικοτροφείου διετέλεσε ο κ. Εμμανουήλ Ψιλόπουλος και νυν πανοσ. Αρχιμανδίτης π. Μαξιμος, Ιε­ρο­μόναχος στο Άγιο Όρος.

Το 1960 για μερικούς μήνες Διευθυντής του Οικοτροφείου διετέλεσε και πάλι ο αείμνηστος Αθανάσιος Φραγ­κό­που­λος.

Από το Φθινόπωρο του 1960 έως το Φθινόπωρο του 1964 Διευ­θυν­τής του Οικοτροφείου διετέλεσε ο κ. Γεώργιος Αθανασιάδης και νυν πανοσ. Αρχιμανδρίτης π. Γαβριήλ, ιεροκήρυκας Πατρών.

Από το 1964 έως το 1985 Διευθυντής του Οικοτροφείου διετέλεσε ο αείμνηστος Ευστράτιος Βαμβουκλής, ο οποίος εργαζόταν στη Θεσσαλο­νί­κη ως παρεπιδημών θεολόγος από το 1956 και ο οποίος σήκωσε πολύ βάρος μαζί με τον αείμνηστο Γεώργιο Αμπόνη για την ανέγερση του νέου Οικοτροφείου.

Το Οικοτροφείο Θηλέων από το Δεκέμβριο του 1969 στεγάζεται σε νέο ιδιόκτητο κτίριο του Συλλόγου Ορθοδόξου Ιεραποστολικής Δράσεως “Ο Μεγας Βασίλειος” στην οδό Βιζυηνού 64, στις 40 Εκκλησιές.

Το Οικοτροφείο της οδού Αγίας Σοφίας από το 1983 μεταφέρθηκε σε νέο ιδιόκτητο κτίριο της Πανελληνίου Ενώσεως Γονέων “Η Χριστιανική Αγωγή” στην οδό 25ης Μαρτίου 116 & Πλαταιών 32 – Χαριλάου με την ονομασία “Ο Άγιος Δημήτριος”.