Ποιες είναι οι ρίζες των χριστιανικών Οικοτροφείων στη Θεσσαλονίκη;
Τα Οικοτροφεία έχουν την προέλευσή τους στα συσσίτια των κατηχητικών σχολείων, που έσωσαν τη νεότητα από την πείνα κατά τα χρόνια της Γερμανικής, Ιταλικής και Βουλγαρικής κατοχής από το 1941 ως το 1944.
Το 1941 είναι το πρώτο έτος της Κατοχής.
Τα νειάτα της Θεσσαλονίκης πρέπει να σωθούν από το φάσμα της πείνας. Τι θα γίνει; Χρειάζεται και ο κατάλληλος χώρος και τα πρόσωπα που θα εργασθούν.
Τοτε η Φιλόπτωχος Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης προσφέρει στο Χριστιανικό Έργο της Αδελφότητος Θεολόγων «Η ΖΩΗ» στη Θεσσσαλονίκη τα τρία ισόγεια καταστήματα του μεγάρου Αγίας Σοφίας 38, τα υπόγεια και το διαμέρισμα του πρώτου ορόφου.
Η Αδελφότητα της «ΖΩΗΣ» οργανώνει τό όλο έργο των συσσιτίων. Βρίσκονται κυρίες για να μαγειρεύουν και οι νεαροί μεταφορείς και διανομείς για βαριές αχθοφορικές εργασίες. Παρασκευάζουν φαγητό περίπου 300 μερίδων σε διαδοχικές βάρδιες.
Αργα το απόγευμα λειτουργεί και βάρδια φαγητού φοιτητών. Ολοι έπρεπε να σωθούν από την πείνα.
Το 1942, ύστερα από ταξίδι από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη 48 ωρών με αυτοκίνητο γκαζοζίν, δηλαδή κινούμενο με καυσόξυλα, έρχεται στη Θεσσαλονίκη ο αείμνηστος θεολόγος Αθανάσιος Φραγκόπουλος για νά διοργανώσει συστηματικά τα συσσίτια των κατηχητικών σχολείων και αναλαμβάνει τόσο την κεντρική διεύθυνση του κεντρικού συσσίτιου στην οδό Αγίας Σοφίας 38, όσο και την διεύθυνση των πέντε συνοικιακών παραρτημάτων.