Η δωρεά του οικοπέδου

Ο σεβαστός και αγαπητός σε όλους Άλκης Τζούφης ήταν άνθρωπος πραγματικά του Θεού, με όλες τις χριστιανικές και ηθικές αξίες. Το μαρτυρούν τα σπουδαία έργα που πραγματοποιήθηκαν στο χριστιανικό έργο από το 1936 μέχρι το 1986 ως προέδρου της Γ.Ε.Χ.Α. Θεσσαλονίκης με πολλούς κόπους και μόχθους. Ένα από αυτά είναι και η δημιουργία του Φοιτητικού Οικοτροφείου Αρρένων Θεσσαλονίκης «Ο Άγιος Δημήτριος».

Τα δύσκολα χρόνια μετά την κατοχή και συγκεκριμένα από το 1945 έως το 1948 λειτουργούσε η Παιδόπολις στη Νεά Ελβετία, σε κτήμα που παραχωρήθηκε από τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης στην Γ.Ε.Χ.Α. Θεσσαλονίκης. Την περίοδο εκείνη ο Άλκης Τζούφης ήταν συνδεδεμένος με την οικογένεια του κ. Γεωργίου Τζοάννου, ο οποίος ήταν γνωστός σε πολλούς ως μπαρμπα Γιώργης, και δεν είχε παιδιά παρόλο που τα αγαπούσε πολύ. 

Συχνές ήταν οι επισκέψεις του κ. Άλκη στο σπίτι του μπαρμπα Γιώργη. Κάθε απόγευμα περνούσε και άφηνε την γυναίκα του για να κάνουν παρέα διότι αυτός ήταν απασχολημένος με την Παιδόπολη. Την ώρα που έφερνε την γυναίκα του με το αυτοκίνητο «Ιεραπόστολος», ήταν μέσα παιδιά της Παιδοπόλεως που τραγουδούσαν διάφορα χριστιανικά τραγούδια. Ο μπαρμπα Γιώργης τα άκουγε, χαιρόταν και θαύμαζε το χριστιανικό έργο που επιτελείτο. Και κάθε φορά έλεγε: – Μπράβο κύριε Άλκη είσαι σπουδαίος άνθρωπος. 

Στην Παιδόπολη τα παιδιά είχαν βρει κάποια ζεστή φωλιά, για να ζήσουν μερικά χρόνια σ’ ένα τέτοιο χριστιανικό περιβάλλον, με το να περνούν ευχάριστα και να μαθαίνουν και να παίρνουν πράγματα για πρώτη ίσως φορά, σπουδαία εφόδια για την μετέπειτα ζωή τους.

Όλα αυτά και πολλά άλλα, ήλθαν σε γνώση του σεβαστού Γεωργίου Τζοάννου και ύστερα από λίγο καιρό εξέφραζε στον κ. Άλκη την επιθυμία του να βοηθήσει το χριστιανικό έργο της Θεσσαλονίκης με το να αφήσει με διαθήκη το σπίτι στο οποίο έμεναν. 

– Άκου να σου πω κύριε Άλκη. Εγώ παιδιά δεν απέκτησα. Τα γνωστά σε σας ανήψια μου τα έχω βοηθήσει ήδη πάρα πολύ με την περιουσία μου που τους έχω δώσει. Δεν έχω τίποτε άλλο εκτός από αυτό το σπίτι που καθόμαστε. Θέλω πολύ με διαθήκη να το γράψω στην Ένωσή σας. Για τα παιδιά, να βρίσκουν εδώ θαλπωρή και αγάπη. Και να μνημονεύετε και το όνομά μου. 

Ο κ. Άλκης δεν έδωσε αμέσως θετική απάντηση. Του έδωσε χρόνο να το σκεφθεί καλά. Αφού πέρασε αρκετός καιρός, ο μπάρμπα Γιώργης τον ενόχλησε κάι πάλι λέγοντας: 

– Τι θα γίνει Άλκη με την διαθήκη; 

Κι εκείνος απάντησε: 

– Είσαι σίγουρος; Με την απόφασή σου αυτή είναι σύμφωνη και η Πολυξένη η γυναίκα σου; 

– Και βέβαια σύμφωνη! Εσύ έχεις κάνει τόσα πολλά για το έργο ενώ εμείς δεν κάναμε τίποτε.  

Έτσι ύστερα από λίγο καιρό αφού βρήκαν τους κατάλληλους μάρτυρες, συνέταξαν την διαθήκη. Έλεγε ο μακαριστός Γεώργιος Τζοάννος: 

– Ευχαριστώ τον Θεό γιατί με αξίωσε να πραγματοποιήσω αυτό που τόσα χρόνια επιθυμούσα.  

Μετά το θάνατο του μπαρμπα Γιώργη και την παρέλευση πολλών ετών, τα ανήψια του θέλησαν να προσβάλλουν την διαθήκη. Γιατί ήδη είχε αρχίσει η ανοικοδόμηση και η αξία του ακινήτου ήταν μεγάλη. Οι αγώνες τους όμως απέβησαν μάταιοι.

Ο Άλκης Τζούφης με μεγάλη πίστη στον Θεό υπέμεινε τους δικαστικούς αγώνες και τελικά βγήκε νικητής μετά από 15 περίπου χρόνια με απόφαση του Άρείου Πάγου. Σε λίγο καιρό με την βοήθεια του Θεού ξεκίνησε η ανέγερση και η αποπεράτωση του Οικοτροφείου μας.